Läkarintyg Körkort Lastbil/Buss

Vad är Läkarintyg Körkort för intyg?

 
Ska du börja köra lastbil eller buss eller behöver du förlänga din högre behörighet? Då är du varmt välkommen till oss på Medicinska Intyg för ditt digitala läkarintyg. Som förare har man ett större ansvar för sina medtrafikanter och eventuella passagerare.
Alla våra läkare är utbildade i trafikmedicin. I detta intyg ingår syntest, en genomgång av din medicinska historia och frågor kring eventuellt missbruk av alkohol eller narkotika.
 

Läkarintyg körkort högre behörighet

 
Vi finns centralt i Stockholm, Göteborg, Malmö, Helsingborg, Linköping, Karlstad, Södertälje och Halmstad. Hos oss ingår också alltid en grundläggande hälsoundersökning. Med jämna mellanrum måste du förnya körkortet, och vid varje sådant tillfälle krävs ett nytt läkarintyg. Ofta har du fått läkarintyget hemskickat från Transportstyrelsen, detta behöver du inte ha med dig eftersom vi fyller i all information digitalt.

 

Vilka är de medicinska kraven för de olika körkortsbehörigheterna?

 

Transportstyrelsen delar in de olika körkortbehörigheterna i tre grupper.

 

Grupp I: Innefattar körkortsbehörigheterna AM, A1, A2, A, B och BE samt behörighet för traktor

 

Grupp II: Innefattar C1, C1E, C och CE

 

Grupp III: Innefattar D1, D1E, D och DE samt TAXI

 

Kraven vid läkarundersökningen för att få ta körkort varierar mellan de olika grupperna och bestäms av Transportstyrelsen. Kraven är strängare i grupp II och III jämfört med grupp I.

 

Syn: För grupp I måste man minst uppnå synskärpan 0,5 när man ser med båda ögonen tillsammans. Det är godkänt om man bara har syn på ett öga så länge man ser minst 0,5. Man får ha vissa mindre inskränkningar i synfältet och även en viss grad av dubbelseende, så länge dubbelseendet bara uppträder när man tittar åt sidorna. Man får även ha viss nedsättning av förmågan att se i mörker.

 

För grupp II och III måste man kunna se med båda ögonen och man behöver kunna se minst 0,1 med det sämsta ögat och 0,8 med det bästa. För de här behörigheterna ställs också högre krav på synfältet och man får inte ha någon typ av dubbelseende.

 

För läkarintyget får man använda glasögon eller linser för att uppnå tillräcklig synskärpa, med för grupp II och III gäller att brytningsstyrkan på synhjälpmedlet inte får överstiga plus 8 dioptrier (detta framgår av det recept man fått av din optiker). Om man behöver synhjälpmedel för att uppnå tillräcklig syn så måste man också alltid använda synhjälpmedel när man framför ett fordon.

 

Hörsel: För behörigheterna i grupp I och II gäller inga krav på hörsel, man kan alltså helt sakna hörsel och ändå vara behörig för ett sådant körkort. För grupp III gäller att man måste ha tillräcklig hörsel för att kunna kommunicera med passagerare, om man behöver en hörapparat för att uppnå tillräcklig hörsel så måste man använda denna när man sedan framför fordonet.

 

Övriga sjukdomar: Vissa sjukdomar och tillstånd kan utgöra ett hinder eller kräva tätare kontroller för godkänt läkarintyg, framför allt för den som vill inneha någon av de högre behörigheterna. Det gäller främst diabetes (vg se separat avsnitt om diabetes), hjärt-kärlsjukdom, krampsjukdom och resttillstånd efter sjukdom. Har man diabetes och vill ta körkort så är det inget definitivt hinder, dock krävs att sjukdom är under god kontroll för att vi ska kunna utfärda ett läkarintyg vid diabetes. I dessa fall behöver vi föra en dialog med din behandlande läkare. Man är varmt välkommen att kontakta oss för frågor kring detta.

 

Vi samarbetar och skickar intyg, även adoptionsansökningar, till alla kommuner och stadsdelsförvaltningar: Bromma, Enskede, Årsta, Vantör, Farsta, Hägersten, Liljeholmen, Hässelby, Vällingby, Kungsholmen, Norrmalm, Södermalm, Östermalm, Rinkeby, Kista, Skarpnäck, Skärholmen, Spånga och Tensta.

Vi tar emot klienter från hela Storstockholm, såsom Botkyrka, Danderyd, Ekerö, Haninge, Huddinge, Järfälla, Lidingö, Nacka, Norrtälje, Nykvarn, Nynäshamn, Salem, Sigtuna, Sollentuna, Solna, Sundbyberg, Södertälje, Tyresö, Täby, Upplands Väsby, Upplands-bro, Vallentuna, Vaxholm, Värmdö och Österåker.